cakelab
its-alive

Naast het vervaardigen van hoogwaardig gebak trek ik me van tijd tot tijd graag terug in mijn Cake Lab. Hier kan ik experimenteren met nieuwe technieken, ingrediënten en smaken in mijn zoektocht naar onbekende succesformules en innovatieve recepturen.

Het is een uitdaging om aan de slag te gaan met nieuwe, soms ongebruikelijke, ingrediënten en deze te verwerken in creaties die de mooiste smaken boven brengen.

Ook voor u kan het Cake Lab geopend worden. Zou u graag gebak hebben waar uw product in verwerkt is? Of zou u graag een zoete lekkernij hebben die perfect te combineren is met uw product? Ik duik graag mijn laboratorium in om een gebakje of dessert te ontwikkelen dat uw product eer aan doet!

cakelab-portret-schuin-klein

#tanjaszoetecatering #cakelab #biergebak

bestekbanner-met-lijn
biergbak

Net als gebak kent ook bier een eindeloze variatie in geuren, smaken en texturen. Ondanks dat bier al jaren een prominente plek heeft in de keuken bij het vervaardigen van allerlei hartige gerechten, wordt de overstap naar gebak zelden gemaakt. En dat terwijl bier vaak hele mooie smaken bevat van chocolade, room, karamel, koffie, citrus, kruiden en zelfs rook. De zure randjes en prettige bitterheid van diverse hopvariëteiten en de zoete tonen die ontstaan bij het branden van mout zorgen daarbij voor nog meer diepgang, wat bier uiterst geschikt maakt om te verwerken in gebak.

Dit idee interesseerde mij mateloos en heeft ertoe geleid dat ik ben gaan experimenteren met bier als ingrediënten in mijn gebak. Bier- types als stout, porter, tripel en IPA hebben elk hun eigen karakteristieke smaakpalet en aroma’s. Zo laat een bittere, hoppige IPA met citrustinten zich perfect combineren met citroengebak. Een donkere stout met diepe koffie- en karameltonen sluit dan weer naadloos aan op de bittere randjes van een chocoladegebakje en een rijke tripel brengt de mooiste smaken naar boven in een kruidige carrot cake.

In samenwerking met o.a. brouwerij de Natte Gijt, JD Brewery en de Weerter Stadsbrouwerij heb ik een serie biergebak ontwikkeld welke ik regelmatig hoop uit te breiden.

Stevig boeket – Tripel Carrot cake

Deze zeer smaakvolle tripel kan alleen in een gebakje verwerkt worden dat tegen de kruidige aroma’s is opgewassen. Door een overtuigend mengsel van specerijen weet deze carrot cake zich echter goed staande te houden! Afgewerkt met een tripel-roomkaas glazuur en knapperige walnoten, is het een waar genot voor de smaakpapillen.

Latte Gijt – CMS Bavarois

De combinatie van desserts en wijn is welbekend. Een dessert met bier had ik echter nog nooit van gehoord. Daar moest verandering in komen! De amandelmelk die gebruikt is in ‘Latte Gijt’ geeft het een zacht en romig karakter, wat het perfect maakt om te gebruiken in een bavarois. Voor wat pit is de bavarois afgewerkt met een chocoladecanache die de bitters uit het bier versterken.

Latte Gijt – CMS Brownie

De ‘Silaban Tao‘ Mandheling koffie die gebruik is in het brouwproces van deze  Coffee Milk Stout geeft het bier een mooi bitter karakter. Dit smaakaspect wilde ik graag gebruiken en daarom combineerde ik het met de bitters uit pure chocolade. Opdat het geheel niet enkel bitter zou zijn, wordt het overgoten met een romige glazuur die de smaak van amandelmelk recht aan doet.

Hop met de gijt – IPA citroenreep

Bij een IPA denk je aan hop en veel smaak. Gezien het boeket aan smaken in de bekroonde ‘Hop met de Gijt’ al perfect uitgebalanceerd is, was het niet aan mij om daar smaken aan toe te voegen. Vandaar dat ik gekozen heb de frisse citrustinten uit het bier op te nemen in een rijke citroenvulling. Zelfs de goudgele kleur van het bier en de witte schuimkraag komt terug in deze zomerse IPA reep.

bierlogos

Porter van Limburg – Moussetaart

Het lichte rookaroma in de bijzondere ‘Porter van Limburg’ liet mij direct denken aan iets luchtigs. Dit inspireerde mij tot het maken van een chocolade-portermousse die de smaak van vers-gebrande koffie en rook goed draagt. Hier moest iets krokants tegenover staan, wat resulteerde in een knapperige, zoute bodem. Een perfecte balans tussen zoet en hartig.

Latte gijt – CMS cupcake

Naast het combineren van de smaken van bier en gebak, leek het me ook leuk om te spelen met de ervaring. Eerst een slok bier en meteen daarna een hap van deze cupcake. Je werkt je letterlijk een weg door een romige kraag van schuim als je in de bierbotercrème bijt. Vervolgens kom je bij het cakeje om daarin dezelfde diepe smaak van koffie terug te vinden als in het bier.

Latte Gijt – CMS cookie

Soms geldt het motto less is more. Ik wilde het simpel houden en niet te veel gebruik maken van verschillende smaken en texturen. Een eenvoudig, donker koekje met daar in lekker veel bier en pure chocolade, waarbij het draait om de essentie van de smaak. Dit koekje in combinatie met een mooi glas “Latte Gijt” heeft verder niets nodig.

latte-hop-met-fles
bestekbanner-met-lijn
uw-product-hier

Bent u producent of leverancier en zou u graag uw product verwerkt zien worden een in bijzonder signatuurgebakje of dessert?
Of zou u graag gebak hebben dat zich mooi laat combineren met uw product en de mooiste smaken naar boven haalt?

Ik ga graag de uitdaging aan om een eigentijdse lekkernij te ontwikkelen die de smaken van uw product eer aan doen.
Leuk bij de lancering of presentatie van een nieuw product, een jubileum, als relatiegeschenk of voor promotie doeleinden!